2024-02-07

Färgtemperatur beskriver ljuskällans nyans i Kelvin (K), vilket reflekterar ljusets karaktär snarare än värme. Ett högre Kelvin-värde indikerar ett kallare, vitare ljus, medan ett lägre värde betyder ett varmare, gulare ljus. Detta koncept är avgörande för att välja rätt belysning för olika miljöer.

Miljöbild på varmt ljus

Varmt ljus

Ljuskällor med en färgtemperatur på 1800K till 3000K avger ett varmt, gult sken och skapar en välkomnande atmosfär perfekt för avkoppling. Denna "varmvita" belysning, idealisk för vardagsrum, minskar ögontrötthet och stör inte produktionen av melatonin, vilket är viktigt för sömn. Den ger en perfekt balans mellan mysighet och produktivitet.

Miljöbild på kallt ljus

Kallt ljus

Ljuskällor med en färgtemperatur på 3000K och uppåt avger ett kallare och mer neutralt ljus. Det är vanligt att man till exempel väljer 4000K till en arbetsplats för att främja koncentration och fokus. På offentliga platser såsom parkeringplatser och arenor är synlighet viktigt och då faller valet på 5500K och uppåt.

Miljöbild på färgtemperatur

Vanliga önskemål kring färgtemperatur

Idag är LED-teknik standard och det kan göra det svårare att välja rätt ljuskälla då de olika typerna av äldre ljuskällor hade välkända nyanser av färgtemperatur.

Stearinljus har ett varmt sken på 1500 K. Glödlampor ger ett liknande ljus mellan 2600-2700 K, medan halogenlampor ligger på 2700-3000 K för ett något klarare ljus. Ljusrör skiftar mot kallare nyanser vid 4500-6500 K, nära dagsljusets 5500-7000 K, beroende på dag och väder.

Avancerade funktioner

Tekniken bakom färgtemperatur har avancerat och idag är det vanligt att du som kund stöter på begrepp som Tune, Dim to Warm och Tunable White. Alla dessa innebär på ett eller annat sätt att du kan ställa in önskad färgtemperatur inom olika intervall. Detta varierar beroende på tillverkare och produkt.

Tune och Dim to Warm innebär att färgtemperaturen sänks när du dimrar ner ljusstyrkan. Tunable White går ett steg längre och låter dig reglera färgtemperatur och ljusstyrka oberoende av varandra.