När du ska välja en strömbrytare är det viktigt att förstå vilken typ som passar dina behov. Här går vi igenom de vanligaste varianterna och hur de används.
1-polig strömbrytare och trappströmbrytare
Den 1-poliga strömbrytaren är den enklaste och mest använda typen. Den används för att tända och släcka en lampa från en enda plats. Om strömbrytaren har en trappfunktion kan du istället tända och släcka samma lampa från två olika ställen, till exempel längst upp och längst ner i en trappa eller i båda ändarna av en korridor. Det är därför den kallas trappströmbrytare.
Kronströmbrytare och dubbeltrapp
En kronströmbrytare har två knappar som gör det möjligt att styra två separata lampor från samma plats. Om strömbrytaren är av typen dubbeltrapp kan den dessutom användas för att tända och släcka dessa lampor från flera olika ställen, vilket är praktiskt i större rum eller trapphus. Denna funktion gör att kronströmbrytare ibland också kallas dubbeltrappströmbrytare.
Korsbrytare
Korsbrytaren är en typ av strömbrytare som används tillsammans med två trappströmbrytare för att skapa en styrning av en lampa från tre eller fler platser. Detta är användbart i större utrymmen som långa korridorer, stora vardagsrum eller kontorsmiljöer där du behöver ha flexibilitet i ljusstyrningen.
2-polig strömbrytare
En 2-polig strömbrytare skiljer sig från andra typer genom att den bryter båda ledarna i en krets samtidigt. Det gör den extra säker och idealisk för situationer där det är viktigt att strömmen är helt avstängd, till exempel vid servicearbeten eller i applikationer som kräver hög säkerhet.
Dimmer
En dimmer låter dig justera ljusstyrkan i rummet efter behov. Den skapar en flexibel belysning som både kan bidra till rätt stämning och hjälpa till att spara energi. Dimrar är ett populärt val i både hem och arbetsmiljöer där belysningen behöver anpassas.
Får du byta strömbrytare själv?
Det är tillåtet att byta en befintlig strömbrytare själv, men bara om vissa villkor är uppfyllda. Du måste veta hur du gör, strömbrytaren får inte överstiga 16 ampere och den måste vara installerad i en egen kapsling eller dosa. Om du är osäker på hur arbetet ska utföras är det alltid bäst att anlita en behörig elektriker. Felaktiga installationer kan innebära allvarliga risker, som elstötar eller brand. För vidare information rekommenderar vi att du använder Elsäkerhetsverkets verktyg Koppla Säkert.